Eieren koken


Voor het maken van gevulde eieren moeten we zeker weten dat ze hard gekookt zijn. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een ei gekookt maar wanneer het er om gaat willen we natuurlijk zeker weten dat de dooier goed hard is zodat we ons hapje kunnen maken. Daarom hierbij onze tips!

Mooie hardgekookte eitjes

Hoe zorgen we voor hard gekookte eieren?

Het moeilijke is dat niet elk ei gelijk is. Een klein ei is sneller hard van binnen dan een groot ei. Daarom moeten we eerst bekijken wat voor soort eitjes we hebben. Hou de volgende gewichten aan:

Klein <53 gram
Gemiddeld 53-63 gram
Groot 63-73 gram
Extra groot > 73 gram

Nu we weten wat voor grootte we hebben kunnen we bepalen hoe lang ze gekookt moeten worden. Hierin hebben we 2 opties. Koken vanaf koud water, dit doen we met eieren uit de koelkast of de eieren in kokend water.

De tijden:

Klein: 7 minuten

Middel: 8.5 minuten

Groot: 9 minuten

Wanneer bent begonnen met de eieren in koud water mag je een minuut van de tijden af trekken. Begin met tellen wanneer het water aan de kookt is geraakt. 

Tips!

Tip 1: Voorkomen dat er een breek komt in je eieren? Voeg een beetje zout toe aan je water ook een scheut azijn kan helpen. Een gaatje erin prikken kan ook maar… dat kan natuurlijk ook fout gaan!

Tip 2: Laat de eieren eerst op kamertemperatuur komen, hierdoor zullen ze minder snel barsten

Tip 3: Test of je verse eieren hebt met een glas water. Blijven ze drijven dan zakken de naar de bodem. Oude eieren blijven drijven.

Tip 4: Draai de eieren om na 1 minuut koken. Hierdoor blijft de dooier beter in het midden zitten. Wel zo handig bij dit hapje!