Eieren en onze gezondheid


Eieren zijn een goede bron van eiwitten en kunnen in veel gerechten worden verwerkt. In dit artikel gaan we in op het effect van eieren op onze gezondheid.

De invloed van eieren op ons cholesterol

Laten we gelijk maar beginnen om een hardnekkig misverstand uit de wereld te helpen. Een hardnekkig misverstand is dat eieren de cholesterolwaarden verhogen. Dat is alleen waar als je teveel eieren eet. Je mag dagelijks 300 mg cholesterol via de voeding binnen krijgen. Eiwit bevat helemaal geen cholesterol en eigeel bevat ongeveer 200 mg cholesterol per ei. Iedere dag een eitje kan dus geen kwaad zolang je daarnaast maar niet teveel andere voedingsmiddelen eet welke rijk zijn aan cholesterol. Voedingsmiddelen welke rijk zijn aan cholesterol zijn kaas, margarine, boter en vette vleeswaren. In de wetenschap is overigens nog een hoop discussie gaande over het cholesterol uit eieren. Er is een stroming wetenschappers welke beweren dat eieren eten slecht is voor ons cholesterolgehalte en er is een stroming welke beweert dat het eten van eieren juist goed voor ons cholesterol is. De tijd zal ons leren wie er gelijk heeft. Tot die tijd kunnen we het bij 1 ei per dag houden zolang we daarnaast rustig aan doen met cholesterolrijke voedingsmiddelen zoals boter en kaas.

Voedingswaarde van een gekookt ei
Hieronder vindt je de voedingswaarde van een gekookt ei. We gaan hierbij uit van een gekookt ei van 60 gram.

 • 93 kcal
 • 7,6 gram eiwit
 • 6,6 gram vet waarvan 2,1 gram verzadigd vet
 • 0,9 gram koolhydraten waarvan 0,1 gram suikers
 • 188 mg cholesterol
 • 0,13 mg vitamine A
 • 0,06 mg vitamine B1
 • 0,18 mg vitamine B2
 • 0,07 mg vitamine B6
 • 24 microgram vitamine B11 (foliumzuur)
 • 1 microgram vitamine D
 • 86 mg natrium
 • 87 mg kalium
 • 35 mg calcium
 • 130 mg fosfor
 • 1 mg ijzer
 • 6 mg magnesium
 • 0,77 mg zink

De rol van eieren binnen diëten
Eieren spelen vaak een belangrijke rol in verschillende soorten diëten, met name bij koolhydraatarme diëten en eiwit diëten. Bij koolhydraatarme en eiwit diëten wordt het eten van koolhydraten beperkt, deze koolhydraten worden vervangen door eiwitten. Eiwitten geven ons een langer verzadigd gevoel dan koolhydraten en hebben in tegenstelling tot koolhydraten nauwelijks invloed op onze bloedsuikerspiegel. Eieren zijn een veel gebruikte bron van eiwitten binnen deze diëten. Dit omdat eieren rijk zijn aan zogenaamde hoogwaardige eiwitten; eieren zijn rijk aan verschillende soorten aminozuren. Vanwege de hoogwaardige eiwitten worden eieren ook veel gegeten door krachtsporters. Vaak eten zij dan alleen het eiwit van het ei, het eiwit bevat de belangrijke eiwitten zonder het cholesterol wat zich in het eigeel bevindt.

Choline
Eieren zijn een belangrijke bron van choline, wat soms ook wordt aangegeven als vitamine B4. In een ei zit ongeveer 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid choline. Choline speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van onze hersenen, het voorkomt vergeetachtigheid. Choline heeft tevens ontstekingsremmende eigenschappen en speelt op die manier een rol bij onze algehele weerstand tegen ziekteverwekkers.

Eieren en de salmonella bacterie
Eieren worden vaak geassocieerd met de salmonella bacterie. De angst voor de salmonella bacterie werd in 1988 gevoed nadat, in Groot-Brittannië, de staatssecretaris voor volksgezondheid had gezegd dat de meeste eieren besmet zijn met de salmonella bacterie. Na aanleiding van deze uitspraken moest deze staatssecretaris voor volksgezondheid aftreden. Maar onder het publiek was het kwaad al geschied, men was bang geworden om eieren te eten vanwege de salmonella bacterie.

Jaarlijks worden naar schatting 50 duizend mensen ziek als gevolg van een salmonella besmetting. Bij een besmetting met salmonella krijgt men maag- en darmklachten. Dit gaat na 2 tot 3 dagen meestal vanzelf weer over. In sommige gevallen kan antibiotica nodig zijn. Salmonella komt voor in dierlijke uitwerpselen. Vlees kan tijdens de slacht met salmonella besmet raken door de bacteriën uit de darmen van de dieren. Salmonella kan op de eieren zitten vanwege de uitwerpselen van de kippen. Salmonella kan ook op groenten zitten als er mest gebruikt is om het gewas te bemesten. Als salmonella goed verhit wordt dan gaat deze bacterie dood. Bak daarom je ei altijd goed door of kook het ei voldoende lang. De grootste kans op een besmetting met de salmonella bacterie is door het eten van rauwe groenten welke niet goed gewassen zijn, niet door het eten van goed verwarmde eieren.

Eieren en de vogelgriep
Er zijn geen gevallen bekend van mensen welke de vogelgriep hebben gekregen na het eten van eieren. De vogelgriep is wel van gevogelte op mensen overdraagbaar, maar daar is intensief contact tussen gevogelte en mensen voor nodig. Bovendien kan het vogelgriep virus niet overleven als de verhit wordt zoals bij het bakken of het koken van een ei gebeurt.

Hoe bewaar je eieren?
Eieren worden in de supermarkt niet gekoeld bewaard. Toch kan je eieren thuis het beste in de koelkast bewaren. De eieren blijven dan langer vers en door de koeling kunnen er geen bacteriën zoals salmonella gaan groeien. Eieren worden in de supermarkt buiten de koeling bewaart omdat er anders condens op de eieren komt op het moment dat je met de koude eieren de supermarkt uitloopt. Het vocht van het condens op de eieren vormen een goede voedingsbodem voor bacteriën. Door de eieren onderkoeld in de supermarkt te bewaren wordt deze condensvorming voorkomen. Daarnaast liggen eieren niet lang in de schappen van de meeste supermarkten. Eieren worden snel verkocht en de schappen worden regelmatig gevuld met verse eieren.